Imagery

Om man tittar på idrottsintervjuer är det vanligt att de nämner visualisering som ett kraftfullt verktyg. Visste du till exempel att Phelps satte nytt världsrekord i fjärilsim trots att hans simglasögon var fyllda med vatten? Han berättade att han inte ens behövde se för att simma sitt snabbaste någonsin eftersom han simmar loppet i huvudet så många gånger tidigare. Här är en liten video om Phelps och visualisering

Visualisering är, enligt mig, ett av de bästa verktygen för att prestera men det är viktigt att man gör det på rätt sätt eftersom att det annars faktiskt kan försämra prestationen. Jag kommer inte att använda mig av ordet visualisering eftersom jag använder mig av imagery som är ett litet bredare begrepp. Med imagery använder man inte bara synen utan alla sinnena och detta är bevisat vara mer effektivt än att bara visualisera.

Det är viktigt att bli medveten om hur imagery påverkar prestationen. Eftersom vi alla fantiserar, minst inte innan något viktigt vi ska göra, så är det viktigt att vi gör det på ett produktivt sätt som faktiskt hjälper oss. Tänk dig själv att du ska skriva en tenta och visualiserar hur du får en blackout och tar sönder pennan så du inte kan skriva. Hur tror du det kommer att kännas dagen du ska skriva tentan då? Tror du att din visualisering hjälpt dig att prestera bättre? Eller tänk dig att du står inför att lägga en viktigt straff och ser framför dig sekunderna innan hur du missar. Hur kommer det att påverka din riktiga straff?

Vad är imagery?

Imagery definieras som att man ”använder alla ens sinnen för att skapa eller återskapa en upplevelse i huvudet”. Det finns olika typer av imagery. T ex. Så kan man föreställa sig när man gör det att man ser sig själv utifrån, då kallas med extern imagery. Man kan även föreställa sig att man ser något precis som man gör på riktigt genom sina ögon, då kallas det intern imagery.

Beroende på hur duktig man är på sin sport ska man även lägga olika tyngt på olika sinnen. Om du är nybörjare är det bra att främst använda synen när man utövar imagery eftersom det hjälper inlärning. Däremot när man blir bättre på sporten eller den specifika drillen är det bättre att främst använda ”känslan” man vill uppnå. Hur vill man känna när swingen är perfekt? Hur känns det i foten när man får en perfekt träff på bollen?

Varför ska man träna imagery?

  • Ökar inlärning och prestation
  • Kan öka självförtroendet
  • Kan öka motivationen
  • Kan öka fokus
  • Sänker/underlättar att hantera ångest

När ska man använda imagery?

Imagery är ett mentalt verktyg som man kan använda vid olika tillfällen

  1. Man kan föreställa sig hur kommande prestationer ska gå
  2. Man kan gå in och föreställa sig hur man rättar till misstag
  3. Man kan föreställa sig hur man korrigerar vissa rörelser t ex inom gymnastik eller simhopp.
  4. Man kan använda det när man inte kan träna på samma sak många gånger pga fysiska restriktioner t ex tyngdlyftare.
  5. Inför ett race man aldrig kört innan t ex längdskidåkare

 

Hur funkar det?

Det finns olika teorier om varför det funkar. En teori menar på att man kan säga att när man utövar imagery på rätt sätt så skickar hjärnan signaler via neuroner ut till musklerna trots att vi inte rör oss (i vissa fall när man tränar imagery så rör man till och med kroppen för att få ännu mer effekt). Man kan säga att kroppen tror att vi faktiskt har utövat det vi föreställt oss och på så sätt har vi tränat, trots att vi inte tränat fysiskt.

En annan teori visar att vi genom imagery, när vi använder det på rätt sätt, blir betydligt bättre på att hantera nervositet, anspänning och press och på så sätt bygger upp ett självförtroende inför en prestation.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *