Do you want to WIN?

Jag skulle kunna skriva en hel bok om fokus och hur fel och rätt fokus påverkar prestationen. Personligen tror jag faktiskt att man kan lösa de flesta mentala utmaningarna med att justera sitt sätt att fokusera. Även om olika mentala verktyg har olika för- och nackdelar så är den mesta forskningen överens om en sak – för att prestera optimalt måste du vara uppslukad i nuet. Tänk dig själv om du ska göra en enkel uppgift som att bara skriva ditt namn men samtidigt anstränger dig för att tänka på en blå elefant. Jag garanterar dig att om du nu verkligen tänkte på elefanten samtidigt som du skrev ditt namn är förmodligen namnet inte läsbart eller så blev det i alla fall inte lika fint som du brukar – kvaliteten sänktes. Oavsett om du fastnar och lägger energi på vad du gjorde för 10 sekunder sedan eller under din dåliga prestation för ett halvår sedan tar du automatiskt bort möjligheten att fokusera på vad du gör just nu vilket gör det i princip omöjligt att fokusera på det som krävs. Samma sak gäller när du tänker på vad du ska göra senare eller vad som blir konsekvensen om lyckas eller misslyckas. Det är fysiskt omöjligt för oss att fokusera på två saker samtidigt, vi skiftar istället vårt fokus och det kan vi lära oss att göra effekt och väldigt snabbt. 

Som sagt, jag hade kunnat skriva en hel bok om bara fokus men i dagens inlägg tänkte jag skriva lite om en akronym som jag lärde mig på IMG Academy och som de använder med sina idrottare. WIN. Det står för What’s Important Now? Denna frågan kan du ställa dig egentligen hela tiden. Vad är viktigt att göra nu för att ta mig dit jag vill? Svarar du på frågan får det dig att bli medveten om nuet för att sedan agera. 

För att bli lite mer konkret kan du tänka dig tillbaka på din senaste match eller tävling. Eftersom världscupen är igång nu med skidskytte kan vi ta det som exempel här. Vi säger att du bommar första skottet. WIN? Okej, du bommade och du kanske blir frustrerad men det går inte att ändra på. Känslor kommer och går oavsett om vi vill eller inte. Istället för att blir mer stressad och fortsätta att fokusera på missen och frustrationen frågar du dig – Vad är viktigt nu? Förmodligen att lägga fullt fokus på nästa skott. Andas – sikta – avtryckaren. 

Alternativt om du satt alla skott hittills och står inför den sista. Sätter du den är du först ut på spåret igen, men missar du kommer din konkurrent åka iväg före. Tror du att chanserna ökar eller minskar att du får en fullträff om du tänker på vad som kanske händer eller om du är fokuserad på nuet och vad du faktiskt kan göra. 

Är du tränare? Detta är en starkt verktyg för kulturbygge inom ett lag också. Släppte laget in en riktigt surt mål? Fråga spelarna vad de tror är mer effektivt för öka chanserna för en kvittering, att springa och hänga och bli frustrerade på varandra eller att peppa varandra och fokusera på vad var och en kan göra just nu för att öka chanserna? 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *