Att hantera press

Att känna press inför en viktig prestation är förmodligen något alla idrottare, om inte alla människor, kan relatera till. Man får fjärilar i magen, börjar svettas, spänner sig, blir lite skakig, pulsen går upp och man har oftast svårt att koppla av. Själv hade jag alltid svårt att somna inför en viktig match, något jag även kunde uppleva inför en viktig presentation, intervju eller en tenta.

Visste du att kroppen reagerar nästan identiskt inför något vi är exalterade inför? Du kanske inte är lika exalterad inför din födelsedag idag som när du var barn, men du minns säkert när du var yngre och skulle somna dagen före din födelsedag eller kvällen före julafton?

Eller när du stod i kön på Liseberg första gången inför den där nya åkattraktionen?

Att hantera press är något som krävs för att kunna prestera optimalt. Felaktigt hanterad press kan leda bland annat till att vi går över till en ytlig andning, spända muskler och att vi får svårt att fokusera. Det finns olika tillvägagångssätt att hantera press på men i det här inlägget har jag valt att fokusera på den fysiologisk aspekten. Genom att kontrollera sin kropps fysiologiska respons kan man även påverka och lugna ner sin oro och sina negativa tankar.

Andning är ett underskattat verktyg som kan ha en helt avgörande effekt på din prestation. Jag har forskningsbaserade verktyg för att med hjälp av andningsteknik koppla samman kropp och sinne. När du är nervös, känner press eller är spänd så kan du alltså genom rätt andning lära dig att slappna av, både mentalt och fysiologiskt. Att andas genom diafragman hämmar oroliga tankar och kontroll över den fysiologiska reaktionen. Konkret handlar det om att bland annat sänka pulsen, slappna av i musklerna, öka koncentrationen och därmed öka förutsättningarna för en optimal prestation. En andningsteknik kan till exempel vara att andas in i 6 sekunder, hålla andan i 2 och sedan andas ut i 7 sekunder. Andas man inte genom diafragman däremot kan denna andningen leta till att man faktiskt blir mer spänd. 

Vill du veta mer om hur man andas med diafragman för att optimera din prestation under press? Kontakta mig så bokar vi en tid! 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *