Ledarskapsskola

Igår var jag på ett möte med en fotbollsförening angående ett framtida uppdrag. Vi pratade om hur ledarna i Skånes fotbollsföreningar måste gå en utbildning, grönt kort, i hur man motiverar barnen att ha kul och hur man skapar ett bättre tränings- och tävlingsklimat för att lämna vinnarhetsen. Jag tycker det här initiativet är kanon och är övertygad om att det kommer att gynna svensk idrott i längden då barnen lär sig att inte jämföra sig med andra och fokusera mer på sin egen utveckling och prestation.

Däremot tänkte jag snabbt på en grej som förmodligen händer i alla lag och föreningar. Tränarna och ledarna utbildas och lär sig bra beteenden och tänk medan föräldrar fortfarande skriker och coachar under matcher och pratar mycket om resultat med barnen i bilen till och från tävling/match. Visst man kan utbilda föräldrar också, men hur många kommer? Och som kanske mest behöver utbildningen är oftast de som inte dyker upp.

Ett konkret tips till dig som är ledare som du kan göra som gör att du förmodligen får med dig föräldrarna på ditt tänk är att skicka ut ett ”infobrev” inför helgens matcher där du med korta meningar förklarar vad ni tränat på i veckan och vad fokus kommer att vara under helgens match, tex. En specifik fint, uppspel på ytterbackar osv. Detta får föräldrarna att titta efter dessa tekniska bitar, drar förhoppningsvis bort fokus ifrån att vinna och jag garanterar en bättre miljö för barnen att misslyckas i då föräldrar får en bättre förståelse för varför spelaren väljer att kanske prova en fint när kompisen är helt fri.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *