Fokus

Om någon hade bett mig välja endast ett mentalt verktyg som jag hade fått lära ut, forska inom eller jobba med hade jag valt fokus utan att blinka. Jag skrev mig masteruppsats inom fokus och med tiden har jag insett att många ”problem” inom idrotter sker på grund av att idrottare inte vet vad man ska fokusera på eller hur man faktiskt kan styra sitt fokus till att öka prestationen.

Vad är fokus för något?

Fokus är ett väldigt brett område inom idrottspsykologi men hade jag fått definiera fokus hade jag använt mig av att det är förmågan att rikta sin uppmärksamhet på rätt saker vid rätt tillfälle och att medvetengöra vad som krävs just nu.

Det finns många teorier inom fokus men vad de har gemensamt är att fokus är begränsat (man kan inte fokusera på allt samtidigt), att din anspänningsnivå påverkar sin förmåga att fokusera och att vi kan lära oss att selektivt välja vad vi ska fokusera på. Man kan även säga att ju bättre vi blir på något, ju mer automatiserar vi våra rörelser och vårt fokus att skifta till andra saker. Ta att cykla som ett exempel, i början tänker man på varje tramptag men när man väl lärt sig behöver man inte fokusera på själva cyklandet utan kan istället fokusera på trafik osv.

Varför är rätt fokus viktigt?

Vart ska jag börja? Om du inte har rätt fokus vid rätt tillfälle omöjliggör du optimal prestation. Du kan omöjligt fokusera på två saker samtidigt, det går inte. Tänkt dig då att du står inför ett idrottsligt moment, låt oss säga att du ska slå in en boll i öppet mål, eller kasta ett frikast. Men du tänker redan på hur du ska fira målet och har redan en riktigt ’go’ känsla i kroppen. Tror du att det ökar eller minskar chanserna att du sätter bollen när du inte är uppslukad i nuet – alltså vad du ska göra just NU.

Några områden fokus påverkar

  • Självförtroende
  • Prestationen
  • Beslutsfattande
  • Timing
  • Balans
  • Inlärning

blir vi bättre på att fokusera?

Eftersom ämnet är så brett finns det flera olika metoder och jag vill vara försiktig att skriva för mycket då man faktiskt kan försämra prestationen om man lär sig fel sätt. Tex. Är man expert eller väldigt duktig på något så får man inte gå in och fokusera på hur man utför ett moment. Är du en erfaren basketspelare ska man tex. Aldrig gå in och fokusera på hur man ska ha handleden inför ett frikast. Detta leder till att man ökar riskerna för att ta tillbaka det automatiserade utförandet. Är man expert skall man istället fokusera på känslan man har när något är ”perfekt”. Man kan fokusera på ljudet man hör när bollen träffar korgen eller hur mjuk handleden känns. Men aldrig specifika moment.

Mindfulness är hett just nu och det är vetenskapligt bevisat att höja närvaron i nuet samt öka prestationen. Däremot tar mindfulness lång tid att lära sig så ett enkelt tips jag brukar lära ut, som är mindfulnessinspirerat, och som funkar oavsett nivå är akronymen WIN – what’s important now? Detta funkar som ett verktyg för rätt respons. Det får en direkt att fokusera på just den sekunden man är i. Vad är viktigt att göra gör nu? Är det att vinna tillbaka bollen efter mitt misstag? Är det att passa min medspelare eller dribbla? Är det att skjuta? Osv. Jag gillar detta tänket som en början eftersom att man faktiskt får en riktning på hur man ska agera när man svarat på frågan.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *